Uuden sukupolven laattojen raudoitustekniikka BAMTEC® -mattoraudoite.

Suuret kohteet – tiukat aikataulut – kasvavat ergonomiset vaatimukset.  Kuinka tällaisista tilanteista voidaan selvitä kunnialla?

Pohjoismaissa uusi raudoitusmenetelmä on rullalle pakattu mattoraudoite, jonka asennus muistuttaa kokolattiamaton asennusta.  Järjestelmä on saksalainen patentti ja nimeltään BAMTEC®.

 

Celsan raudoitusryhmä on tehnyt Pohjoismaat kattavan lisenssisopimuksen patentin omistajan kanssa. Suomessa BAMTEC® mattojen valmistus tapahtuu Celsa Steel Service Oy:n teräskäsittelykeskuksessa Åminneforsissa.

BAMTEC® mattoraudoite koostuu samansuuntaisista betoniteräksistä, jotka on erikoiskoneella hitsattu noin 1,5 m jaolla oleviin ohuisiin teräsvanteisiin siten, että  betoniterästen väli ja sijainti ovat raudoitussuunnitelman mukaiset.

Mattoraudoite räätälöidään kohteen mukaan. Teräsmäärä voidaan optimoida niin, että se on momenttikäyrän  mukainen maton eri pisteissä.  Laatan muodot ja aukot huomioidaan maton valmistuksessa, jotta työmaalla tehtävä työ olisi mahdollisimman vähäinen.

Mattoraudoitteen enimmäispaino on noin 1,5 tonnia.  Asennuksessa nostetaan matto laatan reunalle asennusvälikkeiden/tukien päälle, avataan pakkaussiteet, kohdistetaan ja suunnataan matto sekä rullataan auki tavallisesti jalkavoimia käyttäen.

Yhden maton asennus kestää noin 10 minuuttia maton koosta ja muista ominaisuuksista riippuen.  Kokemukset ovat osoittaneet, että kolmen miehen ryhmä asentaa helposti 20-30 tn mattoja päivässä.

Teknisesti BAMTEC® -menetelmä tarkoittaa sitä, että kaikki tangot tulevat vaivatta täsmälleen oikeisiin paikkoihin. Ergonomisesti  raudoitustyö kevenee oleellisesti ja vähentää raudoittajiin kohdistuvaa selkä- ja lihaskuormitusta.

Nyt Bamtec®Dynamic myös siltoihin

 

Celsa tuo ensimmäisenä Euroopassa Bamtec® -mattoraudoitteen edut myös
dynaamisesti kuormitettuihin rakenteisiin. Bamtec®Dynamic –matossa
rakenteelliset teräkset on sidottu teräsvanteisiin, joten sitä voidaan käyttää
sellaisenaan myös infrarakenteissa kuten silloissa ja paalulaatoissa. Ei enää
hitsauksen aiheuttamaa väsymislujuuden menetystä!

Silloissa, kuten muissakin rakenteissa, hyöty Bamtec® -mattoraudoituksesta on vähäisempi työvoiman tarve sekä suuri asennusnopeus, minkä ansiosta rakentamisaika lyhenee ja saavutetaan taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä. Jo pelkän jakoraudoituksen toteuttaminen Bamtec®Dynamic –tekniikalla voi puolittaa raudoitusajan.

Bamtec® -raudoitustekniikkaa on hyödynnetty rakentamisessa jo vuosia ja nyt sitä voidaan hyödyntää täysipainoisesti myös infrarakenteissa.

BAMTEC® pystyrakenteita

BAMTEC® tekniikkaa voidaan hyödyntää myös pystyrakenteissa. Pysty- ja vaakateräsmatot rullataan auki työmaalla ja yksi yläpään vaakateräksistä hitsataan kiinni jokaiseen pystyteräkseen. Tämän lisäksi tarvitaan muutamia hitsauksia elementin alareunaan. Kokoonpanohitsaus työmaalla jää vähäiseksi. Raudoituselementin pituus on korkeintaan 15 m. Korkeudelle on sama rajoitus, mutta käytännössä 6-8 m voi olla maksimi. Enimmäispaino on 3 t. Seinäpukkina voi käyttää esimerkiksi Celsan A-Balk ansasraudoitetta. Kuten laattarakenteissa, työvoimatarve on vähäinen, yksi raudoittaja ja kaksi apumiestä. Asennusnopeus on perinteisiin menetelmiin verrattuna valtava.

Tekninen spesifikaatio

TuoteBamtec® -mattoraudoite
TeräslajiB500B
Nimellishalkaisijat8 – 32 mm
Maton leveys2 – 15 m
Tankoväli50 – 300 mm, portaaton
Rullan halkaisijaEnintään 600 mm
Yhden maton painoEnintään n. 1500 kg
ValmistajaCelsa Steel Service Oy, Åminnefors
MyyntiTuotepäällikkö Kim Nyqvist ja aluemyyntipäälliköt